Thuisopbaring

kleine_kaarsenHet was vroeger de normale gang van zaken dat de overledene in de eigen woning werd opgebaard. Onder invloed van allerlei factoren is dat een tijd lang steeds minder geworden. Nu palliatieve thuisverpleging en daarmee het thuis kunnen sterven weer steeds meer in de belangstelling komt te staan, zie je dat ook het aantal thuisopbaringen toeneemt.

Een belangrijk punt bij een thuisopbaring is dat men ten alle tijde even bij de overledene kan gaan kijken, even erbij gaan zitten. Kortom, in die eigen vertrouwde omgeving toe leven naar de dag van de uitvaart. Zeker als het gaat om een overleden kindje is thuisopbaring aan te raden. Je hoeft niet de deur uit naar een andere, vreemde plaats om even bij je kind te kunnen zijn.

Ook voor kinderen is thuisopbaring vaak minder zwaar dan dat ze naar zo'n rouwkamer moeten. Nu kunnen ze helemaal hun eigen tempo bepalen.

Veel mensen kiezen bij een thuisopbaring voor een opbaring op bed. Wij zorgen er dan voor dat er op het bed een koelsysteem komt te liggen. Hierover komt een molton, waarna de overledene op het bed wordt gelegd. Het koelsysteem zorgt voor een goede koeling van het lichaam.
Het is tevens mogelijk om het lichaam van de overledene op een lichte manier te balsemen. Hierna is er geen koeling meer nodig.

Als gekozen is voor opbaring in een kist kan op of onder de kist een koelsysteem geplaatst worden.

U kunt uiteraard zelf bepalen in welke kamer of ruimte de de overledene wordt opgebaard. Dat kan een slaapkamer, studeerkamer of gewoon de woonkamer zijn. In het laatste geval beschikken wij over losse kamerschermen om toch een intiem hoekje te maken. Maar ook andere ruimtes zijn mogelijk. Het belangrijkste is dat het gaat om een plek die voor u vertrouwd is. Wel is het goed om te realiseren dat de ruimte toegankelijk moet zijn voor onze medewerkers om met de uitvaartkist de ruimte op een stijlvolle manier te kunnen verlaten.

Als u er voor kiest om het afscheidsbezoek ook thuis te ontvangen moet u erop rekenen dat er regelmatig mensen bij u langs zullen komen. Dit kan soms een zware belasting vormen. Ook hierin kunnen wij u bijstaan. Wij beschikken over koffiezetapparatuur en serviesgoed dat we u ter beschikking kunnen stellen en ook voor hulp met bedienen kunt u een beroep doen op onze gastvrouwen.

Een andere manier is dat de overledene op de avond van het officiële rouwbezoek in het uitvaartcentrum wordt opgebaard. Kortom veel mogelijkheden om het opbaren zo persoonlijk te maken als u wenst.